Jump to content
marius.zadara

Activare aleatorie A/C

Recommended Posts

Am descris situatia pe pagina de probleme a Accent-ului (si voi muta mesajele cand si Adminii vor revizui drepturile Super-Moderatorilor), dar pentru cine vrea sa vada mai exact care e problema, aveti un filmulet mai jos. Pe scurt, fara a actiona cumva butonul de A/C sau a fi in situatia in care ar fi normal ca A/C sa functioneze, acesta se activeaza singur si la fel se si dezactiveaza. Problema e ca intervalul de functionare este foarte scurt, uneori aproape 1 secunda, si mai mult, foarte des. Sunt si situatii in care timp de 2h totul este normal. 

Am presupus initial ca este releul de comanda al A/C, motiv pentru care l-am inlocuit. Minunea a durat o zi pe ceas. Apoi am zis ca daca tot am inceput, sa il schimb si pe cel al condensatorului A/C. Din nou o zi de calm. Acum am scos ambele relee pentru a dezactiva complet A/C. Am verificat si cablul de curent al compresorului, sincer mi se pare cam teapan si cand l-am mai miscat oleaca pe-acolo, aveam impresia ca trosneste din toate incheieturile. O fi copt, n-o fi, dar oricum nu il pot invinui pe el din moment ce chiar si fara relee, deci practic fara curent pe acest cablu, fenomenul se intampla in continuare. 

Daca aveti vreo sugestie, dati-mi de stire, va rog. Multumesc anticipat.

PS: Scuzati calitatea filmuletului si a editarii. Luati in calcul faptul ca a fost facut chiar in dimineata zilei de astazi, cu masina pe loc, mergand la relanti - asadar excludeti calitatea ulitelor din Romania.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut,părerea mea cred ca ar fi ceva pe parte electrica,mergi la un electrician bun, sa nu fie și din calculator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate, nu cunosc niciunul. Va trebui cumva sa ajung in service. O banuiala mai am asupra butonului de comanda, ce-i drept insa minora. Alta banuiala ar fi in privinta senzorului foto, dar ala nu comanda A/C, in cel mai rau caz il opreste, pe cand la mine este exact pe dos.

Cu toate astea, in putinele clipe de liniste in masina, am reusit sa mai aud un "clantanit" de releu undeva pe stalpul stanga-fata. Stie cineva ce se ascunde pe-acolo? Mi-am bagat mai demult nasul pe-acolo, insemnand acum vreo 5 ani, cand am mai aranjat oleaca unitatea de la alarma/inchidere, ca o cam luase la vale. Dar de umblat la fire, nu, asa ca nu stiu ce se ascunde dincolo de plastice.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

De aceea zic,cel mai bine mergi la un electrician auto si poate ne spui si noua rezolvarea.Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai sigur ca o sa vi-o spun, nici nu incape discutie. Doar ca voi merge la service-ul de reprezentanta, unde ... Dumnezeu cu mila, prietenii stiu de ce.

Momentan stau calm, nema relee de comanda, nema stres. Doar ca vad ca se chinuie in continuare sa activeze A/C, chestie care pe de-o parte ma amuza fiindca stiu ca acum nu va mai reusi, pe de alta parte ma cam intriga fiindca nu inteleg ce anume determina aceasta nevoie care nu a fost de la inceputurile existentei masinii, ci relativ recenta, sa zic cateva luni in urma. Si nici macar nu am umblat la A/C, nici macar reincarcare cu freon nu i-am mai facut, desi am vrut. Doar filtrul de polen ce l-am mai inlocuit si atat.

ECU nu zice nimic (inca), si la fel de calm a fost si la alt service (multimarca) unde a mai fost cautat de bube cu aceleasi aparate ca ale halatelor albastre. Nici nu vad ce ar zice, sincer, nu este un sistem digital ca la benzina, nici macar nu am senzor de umiditate ... A/C este complet manual, cu exceptia acestui "feature" pe care l-am apreciat atunci cand am avut posibilitatea ca la un moment dat sa il si pot opri si sa ramana asa. Acum, ca am vazut ca totusi dezaburirea functioneaza - desi iar nu inteleg, am ambele relee scoase fizic din cutiuta si bagate in torpedou - nu prea mai ma grabesc cu mersul in service, dar nici nu voi lasa nerezolvata problema - am auzit ca (re)vine vara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Atunci cand te lupti cu sistemul, patesti ca in imaginea de mai jos. Oarecum ma asteptam, iar inteligenta colectiva spune ca apare atunci PCM-ul face verificarea la pornirea hardughiei ... Aceeasi inteligenta spune ca daca se intampla de 8 ori, se aprinde si martorul check-engine. Inca e stins si asa sa si stea din partea mea ... Din pacate, n-a vazut inca halatul albastru pentru un diagnostic, ocupat fiind cu altele .... 

 

P0646.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

..se pare ca ai putina treaba:

"How to Fix

Depending on the diagnosis, common repairs for this code include:

 • Replacement of the A/C clutch relay
 • Repair or replacement of faulty wiring
 • Repair or replacement of ground straps
 • Replacement of control module
 • Replacement of the blown fuse or fuse-able link (if applicable)
 • Evacuate and recharging of the A/C system
 • Cleaning connectors off of corrosion
 • Replacement of the A/C clutch
 • Replacement of the A/C compressor
 • Replacement or re-flashing of PCM

In many cases, mechanics will simply replace the entire wiring harness rather than attempt to repair different components. This is because a full diagnosis can be extremely time-consuming, and full replacement is usually the cost-effective choice.

The most common mistake in addressing this code is replacing the A/C components when the fault is simply in the wiring, ground straps, or other components."

Aici scrie ceva mai mult :

https://autoservicecosts.com/obd2-codes/p0646/

Nu vreau sa te descurajez, dar din experienta proprie rezolvi problema dupa ce parcurgi ultima ipoteza! :P  Personal, cred ca este ceva legat de wiring ( conexiuni oxidate, masa etc.). Ar fi bine sa ai ceva documentatie ref. la instalatia electrica si ....sa fie cald afara ! 

Bafta

Edited by ida01ro
completare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc mult, dar cred ca rezolvarea este mult mai simpla si anume sa pun la loc releele pe care intentionat le-am scos pentru a evita ca AC sa se cupleze avand la baza criterii nestiute/neintelese de mine.

Cand ma voi duce la service, le voi spune de aceasta situatie precum si de a erorii din ECU pe care am mentionat-o doar pentru a evidentia ca si atunci cand crezi ca ai redus sistemul la o acalmie, de fapt este doar in aparenta. Sistemul nu moare, doar se reinventeaza.

Inutil sa spun ca mai are momente de nebunie, dar parca-s mai putine. Sau ma uit eu mai putin la acel buton.

Roata sa se invarte, nu? ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca spui la service iti racesti gura de pomana, singurele avantaje sunt ca socializezi si ca repetand de mai multe ori, iti clarifici tu ideile proprii ! :))  Scuze, dar vorbesc din experienta, si nu glumesc de fapt.

In rest, nebuniile de care zici tu (aici intra tot ce nu poti cuantifica exact: vibratii, temperatura, presiune, umezeala, samd), de obicei, sunt cauzate de contacte imperfecte (oxizi, coroziune....), care sunt cele mai naspa probleme in ce priveste localizarea.

Bafta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Venirea caniculei m-a determinat, vrand si mai mult nevrand, sa repun releele la locul lor. Am parcurs cam 120 km cu AC comandat manual si nu autonom, dar inca e inca prematur sa zic ca a fost un efect al umezelii/etc din iarna si gata, acum e totul uscat si curat precum pielea bebelusului ... Astept sa vad ce se mai intampla ... Intre timp am gasit un service dornic de a inspecta mai in amanunt situatia, dar pandemia ne-a tinut pe toti la distanta, asa ca acum nu imi ramane decat sa tin degetele incrucisate si nu constant pe butonul cu pricina ... 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu mai stiu in ce situatie am fost nevoit ca in perioada asta sa dau drumul la dezaburire si ... surpriza, comportamentul aleatoriu a revenit. Altfel, atata timp cat nu este pe dezaburire nu este nicio urma de nebuneala. Stiti ceva despre modalitatea prin care AC este activat automat pe dezaburire? Este ceva mecanic sau electronic? Sau e in ECU? ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...